21 Ekim 2020
By Ekin Aktaş | 0 Yorumlar
Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR)

”Şimdi”nizi Güçlendirmek için Birkaç Neden

Dışarıda yaşadığımız bir çevre var. Doğa üç boyutlu bir alan ve daha ilk okul kapısından girişimizden itibaren iki boyuta indirgenmiş şekilde öğrenim görüyoruz. Eskiden, alternatif olarak bilgisayar tarafından üretilen üç boyutlu sanal ortam kullanılabilir diyor ve sanal dünyaların öğretme ve öğrenme için birçok fırsat sunabilmesine rağmen yeterli düzeyde gerçekçilik sağlamak konusunda zayıf olduğunu dile getiriyorduk. Şimdilerde ise hepimizin aşina olduğu bir kavram var: Artırılmış gerçeklik.

Artırılmış gerçeklik, bize fiziksel ve sanal dünyaları birleştiren benzersiz olanaklar sunarken aslında öğrenim hayatımızda yepyeni bir adım.

Deneyimlediğimiz gerçek dünyayı değiştirmeden, hatta gerçek dünyanın içinde üç boyutlu bir bakış sağlayarak etkileşim üzerinde sürekli deneyim destekler. Yani, Artırılmış Gerçeklik, kullanıcıların gerçek dünyayı görmesine ve onları sentetik bir ortama tamamen daldırmadan gerçekliği tamamlamayı hedeflemesine olanak tanımaktadır.

Artırılmış Gerçeklik üretimi her zaman için yepyeni bir konu değildir. Şöyle, alanlarda kullanılmıştır: askeri; ilaç;  robotik; telerobotik; imalat, koruma ve geri yükleme uygulamaları; müşteri tasarımı; zihinsel tedaviler vb. (Azuma, Baillot, Behringer, & Feiner, 2001).

Bilgiyi kendi duyularımızla doğrudan algılayamadığımız noktada sanal şeyleri kullanarak gerçek dünya ile daha önce hiç mümkün olmayan şekillerde öğrenim sağlayabiliriz. Bir matematik teoremini yaşayabiliriz, beynimizin anatomik yapısını inceleyebilir, portfolyomuzda görmüş olduğunuz gibi Einstein’dan izafiyet teorisini dinleyebiliriz. Artırılmış Gerçeklik ile üç boyutlu sanal görüntünün etrafında hareket edebiliriz, gerçek bir nesne gibi herhangi bir görüş noktasından görüntüleyebiliriz ve gerçek dünyadaki görevleri gerçekleştirebiliriz.

Artırılmış gerçeklik, bilgisayarları kullanma şeklimizi değiştirme gücüne sahiptir. Artırılmış gerçeklik imkansızı mümkün kılar ve eğitimdeki potansiyeli daha yeni başlıyor. Artırılmış gerçeklik arayüzleri, gerçek ve sanal dünyalar arasında kesintisiz etkileşim sunmaktadır.

Eğitim hayatı içerisinde bazı sonuçları ele alacak olursak şunları söyleyebiliriz:

  • AR ve VR öğretmen-öğrenci iş birliğini geliştirmeye yardımcı olmakla birlikte aynı zamanda öğrenciler arasındaki iş birliğini geliştirmeye ve ekip çalışmasını beslemeye de yardımcı olmaktadır.
  • Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik, öğrencilerin soyut konuları geleneksel öğretim yöntemleriyle anlamayacakları bilgileri daha iyi öğrenmelerini sağlamaktadır.
  • Bu teknolojiler, eğlenceli ve etkileşimli öğrenmenin oyunlaştırılmasını içermektedir. Her yaştan öğrenci sanal içeriği çok çekici bulmakta, bu nedenle öğrenme sürecine daha iyi uyum sağlamaktadırlar.
  • AR ve VR, öğrencilerin kavramları daha iyi anlamasına ve hafızada daha kalıcı olmasına yardımcı olarak dikkat dağınıklığını en aza indirmektedir.
  • Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik sadece gelecekteki eğitimin teknolojileri değil, aynı zamanda şimdimiz!

Siz de EdTech çözümlü bir eğitim hayatına geçiş yapmak için bizimle iletişime geçin! KUVARS olarak birlikte hayallerinizi hayata geçirelim!

2
0
Paylaş

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir