9 Nisan 2020
By Ekin Aktaş | 0 Yorumlar
Artırılmış Gerçeklik (AR)

Kısa Notlar: Eğitimde Artırılmış Gerçeklik Kullanımı

Eğitim, teknoloji ve dijitalleşme ile kesintiye uğrayan kilit kuruluşlardan biridir. Bakıldığında bugün, öğrenciler, artık sadece kitap okuyarak ya da metin kopyalayarak öğrenmek istemiyorlar. Teknolojinin gücünden sınıflarda, laboratuvarlarda faydalanmak istiyorlar. Birçok gencin akıllı telefonları var, buradan yola çıkarak teknolojiyi eğitimde kullanabileceğimizi açıkça dile getirebiliriz. Jersey Teknoloji Enstitüsü (NJIT) “artırılmış gerçeklik, ilk ve ortaöğretim okullarında öğrenmeyi, yakın geçmişte yapılan diğer tüm teknolojilerden daha fazla devrim yapma potansiyeline sahiptir” raporunu vermektedir.

Modern çağın birçok alanında artırılmış gerçekliğin (AR) artan kullanımına rağmen, eğitimde artırılmış gerçeklik hala yenidir. Okullarda artırılmış gerçeklik kullanımının ayrıntılarına daha derinlemesine dalmadan önce, artırılmış gerçekliğin ne olduğuna şöyle bir bakalım: Adından, teknolojinin çevremizdeki gerçek dünyayı “artırdığı” sonucuna varabiliriz. Bunu, çoğu zaman akıllı telefon ekranımızda sanal nesnelerin gerçek görüntünün üzerine bindirerek yapar. NJIT, “Son dört yılda yayınlanan çeşitli çalışmalar, bunun öğrenme ve sınıf içi etkileşimlerini geliştirdiğini göstermiştir.”

Artırılmış gerçeklik, aslında, dijital bilgilerin kullanıcının ortamına gerçek zamanlı olarak entegre edilmesidir. Hayal ettiğimiz ve bildiğimizden fazlası olarak, AR teknolojileri şehirde Pokémon’u kovalamaktan çok daha fazlasını sunmaktadır. Pokémon Go, AR teknolojilerinin potansiyeli konusunda birçok eğitimciye ilham verdi. İşte artırılmış gerçekliğin günümüz eğitiminde nasıl kullanılabileceğine dair bazı çarpıcı örnekler.

Trend AR VR Makaleleri:

  1. Artırılmış Gerçeklik Robotik
  2. İnfografik: Sanal Gerçekliğin Geleceği
  3. Mario Kart VR ile gerçek bir araçta!
  4. XR Nasıl Bilişselliği Açığa Çıkarır

 

Hızlı erişim hızlı öğrenme

Artırılmış gerçeklik, ekrandaki nesnelere bilgi eklenmesini sağlamaktadır. Bu özellik ile kamera tarihi bir binaya veya ilgi çekici bir yere işaret ettiğinde tarihi bilgiler görünebilir ve böylece turistik bir gezi gerçekleştirilebilir. Ancak, tüm müzeler ve görülecek yerler alan veya bütçe sınırlamaları nedeniyle bunu desteklemeyebilir. AR daha yaygın bir şekilde kullanılabilir hale geldiğinde, Albert Einstein ile fizik öğrencileri izafiyet teorisini dinlemek için kısa bir gezintiye çıkabilir.

Mesela, nesne veya metin tanıma yardımıyla uygulama, ek bilgileri nesnenin yanındaki ekranda da görüntüleyebilir. Örneğin, kamerayı bir mandalinaya yönlendirirseniz, beslenme bilgilerini görebilirsiniz. Bunu yaparak, uygulama bir yandan nesnenin açıklamasını ve diğer bilgileri bulma süresini azaltır ve öte yandan nesne görüntüsü ile verileri arasında daha güçlü bir bağlantı oluşturur. Bu nedenle, bilgi daha hızlı erişilebilir ve daha uzun süre saklanır.

Peki nasıl?

Bugün, hemen hemen tüm öğrenciler akıllı telefon kullanıyor. Üniversite öğrencileri ve gençler neredeyse her şey için akıllı telefon kullandığından, mobil kullanıcı sayısı daha da fazladır. Çoğu zaman olduğu gibi, bir çeşit ‘onları yenemezsen onlara katıl’ stratejisi bu durumda da işe yarayacaktır, değil mi? Öğretmenler öğrencileri telefonlarından ayırmaya çalışmak yerine derslerini cihazlarını kullanarak tamamlayabilirler.

Artırılmış gerçeklik yeni öğrenme yolları sağlamaktadır; öğretmenler öğrencilerin dikkatini çeker ve onları daha iyi motive ederken, öğrenciler konuları ve karmaşık kavramları görselleştirerek ve pratik beceriler kazanarak daha iyi kazanım elde ederler. Dahası, ebeveynler bile çocuklarını eğlenceli uygulamalarla çalışmaya teşvik ederek yararlanabilirler.

AR çoğunlukla yüksek öğretim ortamlarında uygulanmıştır, fakat anasınıfı gibi hedef grupların öğrencilerini motive etmek için AR kullanımını keşfetme potansiyeli de vardır. Eric Carle’ın sevilen “The Very Hungry Caterpillar” kitabı AR’de hayata geçiriliyor. Çocukların AR deneyiminin güzelliği, basit ve sezgisel etkileşimlerinde yatmaktadır. Aynı zamanda, ebeveynlerin çocuklarıyla oynamaktan zevk alacakları interaktif bir uygulamadır.

Juniper Research’e göre, istatistikler, tüketicilerin AR ürünlerine % 33 daha fazla değer verdiğini ve öğrencilerin doğal olarak AR’nin çevrelerindeki dünyayı nasıl değiştirebileceğine kapıldığını göstermektedir.

 

Ya etkileşim?

Artırılmış gerçeklik, geliştiricinin bunu dikkate alması ile son derece etkileşimli öğrenme deneyimleri sağlayabilir. Birçok artırılmış gerçeklik yaratıcısı, AR ile öğrenmeyi hayata geçirmek, öğrencilerin sanal içerikle metin, resim veya video içeriği tarafından sağlanandan daha önemli bir özerklikle etkileşime girmesini sağlamaktadır.

Çok sık öğrenmekten kopuk hissettiğimizi dile getiriyoruz. Mesela, bedenimizi okulda inceliyoruz, ancak sadece bir ders kitabında veya ekranda. Basit bir AR konsepti işleri bir adım daha ileri taşıyabilir ve bir öğrencinin bilgisini derinleştirebilir. Curiscope’tan VirtualiTee, yetişkinler ve çocuklar için, artırılmış gerçeklik kullanarak insan vücudu hakkında bilgi edinmek için kullanılabilen bir tişörttür. Kullanıcının etrafında hareket etmek kullanıcının organlara ayrıntılı bir şekilde bakmasını sağlamakta ve ilgi çekici noktalara dokunmak cihazın ekranında daha fazla bilgi getirmektedir. Vücuda bu röntgen vizyon benzeri görünümü ile, VirtualiTee uygulaması anatomi hakkında gerçekleri öğretebilir ve akıllı telefonları ve tabletleri “sürükleyici sanal gerçeklik eğitim maceralarına” dönüştürebilir.

 

“Artırılmış gerçeklik, öğrencilerin öğrenme ve çevrelerindeki dünyayla bağlantı kurma biçimlerini değiştirebilir. Sınıfınızı kozmosa dönüştürün. Eski eserleri restore ederek bir tarih dersini şimdiki kadar canlı yapın.” -Apple Eğitim

 

2
0
Paylaş

Yorum Bırak

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir