COVID-19 Uzaktan Eğitim Süreci Anket Raporu ve Eğitim Teknolojileri Değerlendirmesi
COVID-19 hayatımıza katıldığında eskiden bildiğimiz birçok şey değişime uğradı. Uzaktan eğitim süreci, evden yürütülen uzaktan iş hayatı aslında bize teknolojinin hayatımızda ne kadar büyük bir alana yayıldığını gösterirken bazı ihtiyaçlarımızı da kolaylaştırdığını fark ettik. Teknoloji ile imkanlarımız dahilinde aslında her zaman bir çözüm daha var deme şansı elde ederek eski ve yeni hayatlarımız için bir köprü kurduk.
Biz de değerli eğitimcilerimiz ve öğrenci dostlarımız için öncelikle uzaktan eğitim sürecini değerlendirmeye, uzaktan eğitim sürecinde gelişen avantaj ve dezavantajları değerlendirmek sureti ile bir anket gerçekleştirdik. Böylece eğitim alanında yönelebileceğimiz satırları görebilecek ve akademik bilgilerle tespitlerde bulanabilecektik.
Araştırma sonuçları şu şekildedir:
1-Araştırmamızda ulaştığımız kitlemiz:
2- COVID-19 süreci ile uzaktan eğitim sürecinin olumlu ve olumsuz etki oranları:
3-COVID-19 süreci ile başlayan uzaktan eğitim süreciyle eskiye oranla fark edilen değişimler:
4-COVID-19 süreci ile başlayan uzaktan eğitim sürecinde değişen olumlu etkiler nelerdir:
5-Öğrencilerin 1-5 derecelendirme sistemi üzerinde eğitim hayatlarında deneyimden mahrum kalmalarının eğitim hayatını olumsuz etkilemesi:
6-Öğretim kurumları yeteri kadar deneyim/deney imkânı sunuyor mu 1-5 oranında değerlendirilmesi:
7-Simülasyon gibi dijital çözümler ile öğrencilere deneyimleme, eğitim içeriği ile birebir etkileşime geçme, imkânı sunulması öğrenime fayda sağlayabilir 1-5 değerlendirmesi (Örneğin Einstein ile dijital ortamda eğitim alma vb.):
8-Mevcut dijital eğitim çözümleri (animasyon, video, görsel gibi) yeterli mi 1-5 değerlendirilmesi:
9-Kurumlardaki mevcut laboratuvarlar ne kadar yeterli 1-5 değerlendirilmesi:
10-Sanal laboratuvarlar (öğrencilerin bilgisayar, mobil cihaz tarafından kolayca ulaşabileceği) ile öğrenim sürecine katkı sunulabilir 1-5 değerlendirilmesi:
Sonuç olarak, uzaktan eğitim süreci tam olarak yüz yüze eğitimin yerini tutamasa dahi, teknolojik anlamda birçok yararı olmuş ve olanaklar değerlendirildiğinde bazı dersler için uzaktan eğitimin yararlı olduğu saptanmıştır. Özellikle okullardaki laboratuvar gibi eksikliklerin, uygulamalı eğitimde büyük bir eksiklik yaratırken bu eksikliğin teknolojik imkanlarla avantaja çevrilmesi eğitim alanında büyük bir öğrenme avantajı sağlayacağı açıkça görülmüştür.
Zira, yüz yüze eğitim sürecinde hali hazırda eksiklik olan ancak çok fark edilmemiş olan laboratuvar gibi deneysel öğrenme alanlarının aslında büyük bir eksiklik olduğu COVID-19 süreci ile başlayan uzaktan eğitim sürecinde daha fazla fark edilmiştir. Halbuki eğitimde soyut kavramların anlaşılmasındaki sorunları, deneyimin gerekliliğini uzunca süredir tartışıyoruz. Bu süreçte ise bu konularda adım atmaya odaklanıyoruz.
Sizce de pandemi sürecinin dezavantajlarından doğan avantajlardan biri de var olan sorunlarımızı daha görünür kılması olmadı mı?
Tüm bunları göz önüne aldığımızda, gittikçe büyüyen “gelişmiş eğitim teknolojileri” alanının bize sunduğu çözümlere olan ihtiyacımız daha da hissedilir olmaya başladı. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik (XR) teknolojilerini de kapsayan bu gelişmiş teknolojiler, daha ulaşılabilir, daha hissedilebilir, daha deneyimsel eğitim süreçleri sunuyor. Örneğin, bir sanal gerçeklik gözlüğü ile Einstein’ın öğrencisi olarak izafiyet teorisini deneyimleyebilir, gerçek hayatta birçok risk barındıran kimya laboratuvarı içerisinde kromu parçalayıp sihirli bir deney yapabilirsiniz. Ya da tarihten bir sahneye ışınlanarak öğrenmek de fena olmazdı, değil mi? Hatta isterseniz bir örnek olarak sanal gerçeklik eğitim demomuzu (Einstein VR) inceleyebilirsiniz.
Söz konusu bu gelişmiş eğitim teknolojileri, maliyeti oldukça yüksek olarak gözümüzde canlanırken işin aslı öyle değil. Geleneksel yöntemlerden daha fazla imkân sunarken, daha az maliyet ile eğitim sürecine destek oluyor. Nature Biotechnology Araştırması’na göre, ‘’ Öğrencinin oyunlaştırılmış bir laboratuvar simülasyonu kullandığında öğrenme sonuçlarında %76’lık bir artış … ve geleneksel öğretim yöntemleriyle birlikte kullandıklarında %101’lik bir artış…gözlenmiştir’’.
Arizona Eyalet Eğitim Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi, ABD K-12 Bilim Müfredatı Uzmanı ve STEM Eğitimcisi olan Jance Mak’ın da dediği gibi:
“Sanal gerçeklik eğitime erişimde eşitlik sunuyor. VR, öğrenciler için deneyimi her yere az bir maliyetle götürmeyi sağlıyor.”